Ботулізм на Сумщині. Вакцини нема

Ботулізм на Сумщині. Вакцини нема, Юлія Конотопчик

На Сумщині зафіксовано ботулізм. 5 червня компанія з семи чоловік поласувала в'яленою рибою. Посиденьки закінчилися реанімацією. Про це повідомляє головний лікар Сумської обласної інфекційної лікарні Андрій Сніцарь.

За словами лікаря, більше всіх постраждав 38-річний фельдшер екстреної медицини, який їв в'ялену тараню. Близько 9 вечора почалися зорові та мовні розлади, потім – порушення дихання. Вночі викликали "санавіацію" – бригаду інфекціоніста і реаніматолога.

Після півночі хворому зробили інтубацію, зараз він знаходиться на штучній вентиляції легенів. Як зазначає лікар-інфекціоніст, постраждалий підключений до апарату, сам не дихає.

Це блискавичне злоякісне протікання – розвиток дихальних розладів почався меенш, ніж за добу. Ситуацію ускладнює те, що зареєстрованої сироватки в країні немає.

Читайте за темою:Утримайтесь від в'яленої риби! Симптоми та профілактика ботулізму

Станом на сьогодні, 7 червня, чоловік вийшов з коми, почувається трохи краще, але досі знаходиться на штучній вентиляції. Дякуючи небайдужим, дістали сироватку. Вводили тричі.

Жінка, яка теж ласувала таранею, поки не має жодних ознак захворювання, але інкубаційний період може тривати тиждень, а то й більше. Постраждалі регулярно промивають шлунок і спостерігаються у інфекціоністів.

Їли одну рибу і така різниця?

Для ботулізму характерне гніздове розташування токсину – в одному шматочку є, в іншому – ні. Особливо небезпечні в рибі місця, прилеглі до кишечника. Токсин знаходиться саме в кишках, проникаючи в м'ясо і накопичуючись там, в тих самих реберцях, які так смачно обсмоктувати під пивко.

Лікар-інфекціоніст радить

Незважаючи на обіцяну спеку і велику спокусу посидіти з келихом запітнілого пива під рибку, виберіть іншу закуску.Якщо ну ніяк - купуйте рибу тільки випотрошену, краще морську, без кишок, та їжте тільки "спинку". Але тоді краще відразу шукайте сироватку. Централізовано сироватка проти ботулізму МОЗ не закуповується, але незареєстровану, за шаленими цінами можна знайти. І трапезничайте з сироваткою в кишені.

На смак заражений продукт не відрізняться від нормального. Придбання риби в супермаркетах також не вбереже від захворювання, адже санітарна служба розвалена і немає ніякого контролю.

Небезпечні й інші продукти

Управління охорони здоров'я Сумщини попреджає: в більшості випадків винуватцями зараження людини ботулізмом стають домашні харчові продукти та домашня заготівля на зиму. Ось найнебезпечніші продукти:

- в'ялена риба ;

- м'ясні й рибні консерви ;

- мариновані гриби ;

- овочева та фруктова консервація ;

- ковбасні вироби, приготовані без дотримання ГОСТу.

До слова: квашені гриби та овочі виготовляються з доступом кисню, якого боїться збудник ботулізму. Тож квашені продукти цілком безпечні для вживання.

І наостанок доктор Сніцарь радить: не прикрашайте собою звіти інфекціоністів та міські кладовища. Будьте розумні. Попереджений – значить, озброєний.

Сумщина ботулізм профілактика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі