Епідемія ботулізму! Держпродспоживслужба радить утриматись від в'яленої риби

Епідемія ботулізму! Держпродспоживслужба радить утриматись від в'яленої риби, Юлія Конотопчик

Спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують розслідування випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.

Слід зазначити, що в м. Києві з 29 травня 2017 року введена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної рибної продукції.

Спалахи ботулізму зафіксовані також у Херсоні. У зв'язку з цим повідомлено супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах.

Держпродспоживслужба рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.

На підприємстві, з продукцією якого постраждалі пов’язують своє захворювання, розпочали проведення санітарно-епідеміологічного обстеження (розслідування). Підприємство ФОП Меркулов А.В. призупинило виробництво до закінчення розслідування.

Зразки продукції підприємства-виробника направлено для дослідження на визначення наявності та типу ботулотоксину.Наразі за результатами проведеної перевірки здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.

Перші ознаки ботулізму

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються через 4-8 годин, але іноді – і через 7-10 днів, після вживання заражених харчових продуктів.

До ранніх ознак ботулізму відносяться , запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювота , здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами, які виробляє бактерія – збудник ботулізму. Перебіг хвороби проявляється такими симптомами:

- м'язова слабкість, параліч ;

- порушення дихання – воно стає частим і поверхневим ;

- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску ;

- порушення рухів язиком;

- порушення міміки, викликане ураженням лицьового нерва;

- затримка сечовипускання.

Лікування ботулізму

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У перші дні лікування ефективною є сироватка від ботулізму. Вона нейтралізує циркуляцію у крові ботулотоксину.

З метою попередження харчових отруєнь треба:

- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим обробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

ботулізм епідемія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі