
08:30, 6 червня 2017 р.
Епідемія ботулізму! Держпродспоживслужба радить утриматись від в'яленої риби

Спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують розслідування випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.
Слід зазначити, що в м. Києві з 29 травня 2017 року введена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної рибної продукції.
Спалахи ботулізму зафіксовані також у Херсоні. У зв'язку з цим повідомлено супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах.
Держпродспоживслужба рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.
На підприємстві, з продукцією якого постраждалі пов’язують своє захворювання, розпочали проведення санітарно-епідеміологічного обстеження (розслідування). Підприємство ФОП Меркулов А.В. призупинило виробництво до закінчення розслідування.
Зразки продукції підприємства-виробника направлено для дослідження на визначення наявності та типу ботулотоксину.Наразі за результатами проведеної перевірки здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.
Перші ознаки ботулізму
У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються через 4-8 годин, але іноді – і через 7-10 днів, після вживання заражених харчових продуктів.
До ранніх ознак ботулізму відносяться , запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювота , здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами, які виробляє бактерія – збудник ботулізму. Перебіг хвороби проявляється такими симптомами:
- м'язова слабкість, параліч ;
- порушення дихання – воно стає частим і поверхневим ;
- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску ;
- порушення рухів язиком;
- порушення міміки, викликане ураженням лицьового нерва;
- затримка сечовипускання.
Лікування ботулізму
Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У перші дні лікування ефективною є сироватка від ботулізму. Вона нейтралізує циркуляцію у крові ботулотоксину.
З метою попередження харчових отруєнь треба:
- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим обробним інвентарем;
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Сучасні офісні столи: головні особливості
Новини компаній
10:00
Вчора
18:06
12 травня
12:09
12 травня
ТОП новини
live comments feed...