Небезпека отруєння! Конотопчанам нагадують правила збирання грибів

Багато жителів нашого міста поспішили з кошиками до лісу, де можна зібрати дари природи. Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування, який може іноді призвести до смерті.

Переважна більшість населення не сприймає застереження про недоцільність вживання грибів взагалі. Пояснюється це різними причинами. 

Але, на жаль, прогулянки до лісу не завжди приносять лише задоволення. Проведеними профілактичними заходами які проводить відділ з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами міської ради, спільно з Конотопською райСЕС, управлінням ветеринарної медицини в місті випадків отруєння людей дикорослими грибами з 2004 року по теперішній час вдалося уникнути.

Основні причини отруєння грибами:
1. Нехтування основними правилами збирання дикорослих та умовно їстівних грибів.
2. Недостатня кулінарна обробка їстівних та умовно їстівних грибів (синяків, свинушок, сироїжок та печериць).
3. Вживання в їжу старих або зіпсованих їстівних грибів.
4. Вживання грибів зібраних в екологічно неблагополучних місцях (у лісосмузі поблизу шляхів).
5. Споживання грибів, котрі мають двійників або змінилися в наслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Щоб запобігти отруєння грибами кожному необхідно знати основні правила збирання грибів, їх приготування та надання необхідної медичної допомоги при перших ознаках отруєння: збирайте та купуйте лише ті гриби, про котрі вам добре відомо, що вони їстівні; не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, автомобільних доріг, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у парках, скверах, дворах, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах; не збирайте грибів, котрих не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, яке оточене плівкою; ніколи не збирайте пластинчатих грибів під ними маскуються отруйні; не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не куштуйте сирі гриби на смак, удома обов’язково перевірте принесені гриби, особливо ті, що збирали діти – усі підозрілі викидайте; зібрані гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше вони стають отруйними (в них утворюється трупна отрута).

Кулінарну обробку необхідно здійснювати, як правило, у двох водах шляхом кип’ятіння 5-10 хвилин, відвар зливайте, лише після цього їх можна варити або смажити; умовно їстівні гриби, які використовуються для соління обов’язково необхідно вимочувати або відварювати (хрящі молочники, вовняки та інші, котрі містять молочний сік).

Пам’ятайте, що значна кількість умовно їстівних грибів містить мікродози отруйних речовин, тому бажано не пригощати малолітніх дітей, вагітних жінок та літніх людей.

Перша допомога при отруєнні грибами

При перших ознаках отруєння грибами, які з’являються через 1-4 години інколи через 24 години після їх вживання (нудота, блювання, біль у животі, проноси, посилене потовиділення, судома, зниження артеріального тиску та інші прояви серцево-судинної недостатності) негайно – викликайте швидку допомогу; до приїзду лікаря необхідно промити шлунок до чистої води, для чого необхідно випити 0,5 літрів перевареної води або блідо-рожевого розчину марганцівки, потім натиснути пальцем на корінь язика щоб викликати блювоту. Після цього необхідно випити 4-8 таблеток активованого вугілля (бажано зробити водну суспензію – 8 таблеток на склянку води); після надання такої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу, укладіть його у ліжко, бажано на бік, щоб не захлинувся і до ніг прикладіть грілки. Після цього необхідно з’ясувати, хто ще їв гриби разом з потерпілими і виконати необхідні профілактичні заходи; при отруєнні грибами до приїзду лікаря забороняється вживати будь-які ліки та їжу, насамперед алкогольні напої та молоко, які лише прискорюють всмоктування токсинів. У жодному разі не можна займатися будь якими іншими видами самолікування. Залишки грибів треба зберегти для дослідження в лабораторії. 

Знання вище зазначених правил та рекомендацій допоможе запобігти отруєнню грибами, а при отруєнні полегшити тяжкість його перебігу.

Будьте обережні!

Автор
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )
Виклад
( 0 оцінок )

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образи; пряме порівняння з іншими конкуруючими компаніями; розміщення посилань на сторонні ресурси Інтернету; реклама та самореклама, заяви, пов'язані з діяльністю компанії.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Актуальність
0/12
Виклад
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати